ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

με συνοπτική περιγραφή

Η βιβλιογραφία που αφορά στις ερευνητικές μεθόδους και τεχνικές που έχουμε στη διάθεσή μας για τη μελέτη των εκπαιδευτικών προβλημάτων είναι ιδιαίτερα πλούσια.
Για το λόγο αυτό συντάχθηκε το παρόν κείμενο που περιλαμβάνει έναν ενδεικτικό οδηγό της ελληνόγλωσσης κυρίως βιβλιογραφίας σχετικά με τη μεθοδολογία έρευνας. Αυτόν τον οδηγό μπορείτε να συμβουλευθείτε και να αξιοποιήσετε στις διάφορες φάσεις της εμπειρικής έρευνας (σχεδιασμός έρευνας, συλλογή, ανάλυση, παρουσίαση και ερμηνεία δεδομένων) που καλείστε να διεξάγετε στο πλαίσιο της εκπόνησης της (των) εργασίας (-σιών) σας.
 

• Ελληνόγλωσση βιβλιογραφία

Bell, J. (1997). Μεθοδολογικός σχεδιασμός παιδαγωγικής και κοινωνικής έρευνας (Οδηγός για φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες) (Μτφ.: Α.Β. Ρήγα). Αθήνα: Gutenberg. (Βλ. και το αγγλικό πρωτότυπο πιο κάτω)
Μεθοδολογικός σχεδιασμός παιδαγωγικής και κοινωνικής έρευνας

Όπως αναφέρει και ο τίτλος του βιβλίου, πρόκειται για έναν «οδηγό» εκπόνησης εμπειρικών ερευνών, οποιουδήποτε τύπου και έκτασης. Στα 12 κεφάλαια του βιβλίου αναπτύσσονται και παρουσιάζονται ζητήματα που αφορούν την επιλογή θέματος και τον εντοπισμό στόχων της μελέτης, την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, τον καθορισμό και σχεδιασμό της κατάλληλης μεθοδολογίας (σχέδιο έρευνας), την επιλογή των κατάλληλων ερευνητικών εργαλείων (στοιχεία αρχείων, ερωτηματολόγιο, συνέντευξη, ημερολόγιο, παρατήρηση). Παράλληλα γίνεται αναφορά στους τρόπους πρόσβασης στους οργανισμούς, στα πλαίσια
πραγματοποίησης της έρευνας, στα άτομα από τα οποία θα προέλθουν τα δεδομένα/στοιχεία, στην συλλογή, ανάλυση και παρουσίαση των πληροφοριών καθώς και στον τρόπο δόμησης και παρουσίασης μιας εργασίας.
Σημείωση 1: Σε περίπου ανάλογο ύφος και περιεχόμενο κινείται και το βιβλίο των Howard, K., & Sharp, J.A. (1996). Η επιστημονική μελέτη – Οδηγός σχεδιασμού και διαχείρισης πανεπιστημιακών ερευνητικών εργασιών. (Μτφ.: Β. Νταλάκου). Αθήνα: Gutenberg. «Μολονότι στο επίκεντρο της προβληματικής βρίσκονται εργασίες διδακτορικού κυρίως επιπέδου, σημαντική βοήθεια μπορούν να έχουν από το παρόν εγχειρίδιο και οι ενδιαφερόμενοι για μελετήματα προηγούμενων εκπαιδευτικών βαθμίδων» (από το οπισθόφυλλο).

Cohen, L., & Manion, L. (1997). Μεθοδολογία εκπαιδευτικής έρευνας. Αθήνα: Έκφραση/Μεταίχμιο.

Πρόκειται για ένα «κλασσικό» στο χώρο του εγχειρίδιο, το οποίο διδάσκεται και χρησιμοποιείται ως έργο αναφοράς στο διεθνή ακαδημαϊκό χώρο αφού καλύπτει όλο σχεδόν το φάσμα των προσεγγίσεων, μεθόδων και τεχνικών που χρησιμοποιούνται από τους ερευνητές στο χώρο της εκπαίδευσης. Τα κεφάλαια του βιβλίου: Η φύση της έρευνας, Ιστορική έρευνα, Εξελικτική έρευνα, Επισκοπήσεις, Μελέτες περίπτωσης, Έρευνα συσχετίσεων, Εκ των υστέρων έρευνα, Πειράματα, Έρευνα-Δράση, Αναφορές, Τριγωνοποίηση, Παίξιμο ρόλων, Συνέντευξη, Προσωπικά δομήματα, Πολυδιάστατη μέτρηση, Δεοντολογία της εκπαιδευτικής και κοινωνικής έρευνας.

Κυριαζή, Ν. (1998). Η κοινωνιολογική έρευνα – Κριτική επισκόπηση των μεθόδων και των τεχνικών. Αθήνα: Ελληνικές Επιστημονικές Εκδόσεις.

Η κοινωνιολογική έρευνα

Στο αξιόλογο αυτό βιβλίο η συγγραφέας επιχειρεί να καταδείξει τη χρησιμότητα της συνδυαστικής μεθοδολογικής στρατηγικής (ποιοτική, ποσοτική) «μέσα από κριτική
επισκόπηση των βασικών ποσοτικών και ποιοτικών ερευνητικών μεθόδων, δίνοντας έμφαση στις επιστημολογικές και στις θεωρητικές τους βάσεις καθώς και στις επιπτώσεις που αυτές έχουν για τη συλλογή και την ανάλυση των στοιχείων» (σελ. 14).

Πιο συγκεκριμένα, στα επτά κεφάλαια του βιβλίου παρουσιάζονται:
1) η διαπλοκή θεωρίας, μεθόδων και δεδομένων,
2) θεωρητικές έννοιες, μεταβλητές και μέτρηση,
3) η δειγματοληπτική έρευνα,
4) μέθοδοι ποσοτικής ανάλυσης,
5) η συμμετοχική παρατήρηση,
6) η ανάλυση περιεχομένου,
7) η ιστορική-συγκριτική ανάλυση.

Παρασκευόπουλος, Ι.Ν. (1993). Μεθοδολογία επιστημονικής έρευνας (τομ. 1 & 2). Αθήνα: Ιδίου.

Μεθοδολογία επιστημονικής έρευνας

Πρόκειται για ένα ακόμα κλασσικό βιβλίο στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο (Ψυχολογία, Επιστήμες της Αγωγής) γύρω από το τρίπτυχο «σχεδιασμός, εκτέλεση, συγγραφή» της επιστημονικής έρευνας. Περιεχόμενα: Έννοια, χαρακτηριστικά, είδη και στάδια της επιστημονικής έρευνας, Επιλογή και διατύπωση του ερευνητικού προβλήματος, Ερευνητικές στρατηγικές: διερευνητική-περιγραφική, συναφειακή, αιτιώδης ex post facto, πειραματική, Σχέδια πειραματικής έρευνας, Επιλογή του δείγματος, Μέσα και διαδικασία συλλογής των δεδομένων, Αυτοσχέδια ψυχοτεχνικά μέσα: ερωτηματολόγιο, συνέντευξη, παρατήρηση, Συγγραφή της ερευνητικής μελέτης.

Φίλιας, Β. & συν. (Επιμ.) (1997). Εισαγωγή στη μεθοδολογία και στις τεχνικές των κοινωνικών ερευνών (Β’ συμπληρωμένη έκδοση). Αθήνα: Gutenberg.

Πρόκειται για ένα κλασσικό πλέον βιβλίο στο χώρο της μεθοδολογίας και των τεχνικών των κοινωνικών ερευνών, το οποίο συμπυκνώνει (Α’ μέρος) τις γενικές
αρχές και τα μεθοδολογικά προβλήματα της κοινωνικής έρευνας καθώς και την πορεία ανάπτυξης της (από τη στιγμή της σύλληψης του εκάστοτε προβλήματος μέχρι την εκτέλεσή της) και πιο συγκεκριμένα αναφέρεται (κεφ. 1-6): στην επιλογή και διατύπωση του προβλήματος της έρευνας, στον σχεδιασμό στην κοινωνική έρευνα, σε προβλήματα μέτρησης στις κοινωνικές έρευνες, στη διαδικασία και στις τεχνικές συλλογής δεδομένων, στην επεξεργασία των δεδομένων, στην ανάλυση και ερμηνεία τους. Στο Β’ μέρος παρουσιάζονται στοιχεία στατιστικής ανάλυσης δεδομένων και δειγματοληψίας.

Ψαρρού, Μ.Κ., & Ζαφειρόπουλος, Κ. (2001). Επιστημονική έρευνα: Θεωρία και εφαρμογές στις κοινωνικές επιστήμες. Αθήνα: Τυπωθήτω.
 

Ποσοτικές προσεγγίσεις

Javeau, C. (1996). Η έρευνα με ερωτηματολόγιο – Το εγχειρίδιο του καλού ερευνητή (Μτφ.: Κ. Τζαννόνε-Τζώρτζη). Αθήνα: Τυπωθήτω.

Το βιβλίο αυτό, εύκολο στην ανάγνωση και στη χρήση του, παρουσιάζει μέσα σε έξι κεφάλαια τα 15, σύμφωνα με το συγγραφέα, «στάδια» ανάπτυξης και εκπόνησης της έρευνας που χρησιμοποιεί ως κύριο μέσο/τεχνική συλλογής δεδομένων το ερωτηματολόγιο. Παρέχονται αρκετά παραδείγματα (από το χώρο της Κοινωνιολογίας) προκειμένου ο αναγνώστης να κατανοήσει τη λειτουργία και σκοπιμότητα του κάθε σταδίου καθώς και τυχόν προβλήματα που ανακύπτουν σε καθένα αντίστοιχα. Περιλαμβάνονται, επίσης, δύο παραρτήματα όπου συνοπτικά παρουσιάζονται: (α) ο τρόπος κωδικοποίησης και επεξεργασίας των δεδομένων καθώς και διάφορες πληροφορίες και οι βασικές λειτουργίες («εντολές») του στατιστικού πακέτου SPSS (σελ. 197-200, 221-259) [βλ. Σημείωση 1 και 2] και (β) τα χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες ορισμένων απ’ τις πιο γνωστές κλίμακες μέτρησης στάσεων [Bogardus, Thurnstone, Likert, Guttman] (σελ. 210-215) [βλ. Σημείωση 3]. Αξίζει, τέλος, ο αναγνώστης να μελετήσει τις προλογικές ενότητες του βιβλίου (σελ. 11-22) καθώς και την Εισαγωγή (σελ. 23-43) όπου συνοψίζεται με έναν πολύ εύστοχο τρόπο η προβληματική που έχει αναπτυχθεί σχετικά με τη χρήση των μεθόδων στην κοινωνική έρευνα.

Σημείωση 1: Να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο του πρώτου παραρτήματος αναφέρεται στην έκδοση SPSS/PC+ v.4.0, που βασιζόταν σε περιβάλλον DOS ενώ σήμερα έχουμε φτάσει στην έκδοση SPSS 19.0 που βασίζεται στο προχωρημένο λειτουργικό σύστημα των Windows 7. Η αναφορά πάντως στη συγκεκριμένη έκδοση δικαιολογείται από το γεγονός ότι η μετάφραση βασίζεται στην 3η έκδοση του πρωτότυπου γαλλικού κειμένου του 1980.

MacRae, S. (1994). Μοντέλα και μέθοδοι για τις επιστήμες της συμπεριφοράς (Μτφ.: Κ. Πετρουλάκη). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

MacRae, S. (1995). Περιγραφή και ερμηνεία δεδομένων (Μτφ.: Θ. Βελλή). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

MacRae, S. (1996). Επαγωγή από στατιστικά δεδομένα (Μτφ.: Κ. Πετρουλάκη). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

Wadeley, A. (1995). Δεοντολογία της έρευνας και πρακτικής στην ψυχολογία (Μτφ.: Θ. Βελλή). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

Δεοντολογία της έρευνας και πρακτικής στην ψυχολογία

Πρόκειται για τέσσερα τεύχη της σειράς «Πειραματικός Σχεδιασμός και Μέθοδοι Έρευνας» όπου παρουσιάζονται με απλό και κατανοητό τρόπο ορισμένα από τα βασικά θέματα και στοιχεία της έρευνας με βάση την ποσοτική προσέγγιση.

Ρούσσος, Π.Λ., & Τσαούσης, Γ. (2002). Στατιστική εφαρμοσμένη στις κοινωνικές επιστήμες. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

Χλουβεράκης, Γ. (2002). Εισαγωγή στη Στατιστική: Περιγραφικές μέθοδοι και εφαρμογές στην ψυχοπαιδαγωγική έρευνα. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Εισαγωγή στη στατιστική

Μακράκης, Βασίλης Γ. Ανάλυση δεδομένων στην επιστημονική έρευνα με τη χρήση του SPSS : Από τη θεωρία στην πράξη / Βασίλης Γ. Μακράκης. - 3η έκδ. - Αθήνα : Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, 2005. - 205σ.
   Ανάλυση δεδομένων στην επιστημονική έρευνα με τη χρήση του SPSS

Η έκδοση στατιστικών πακέτων για προσωπικούς υπολογιστές πρόσθεσε μια νέα διάσταση στη χρήση τους, τόσο στην ποσοτική όσο και στην ποιοτική ανάλυση δεδομένων. Όμως, η εύκολη πρόσβαση και η φιλικότητα στο χειρισμό των στατιστικών πακέτων έχει οδηγήσει σε δύο είδη καταχρησής τους: την υπερβολική και άσκοπη χρήση και τη λανθασμένη εφαρμογή. Στο παρόν βιβλίο γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το στατιστικό πακέτο SPSS στην ανάλυση δεδομένων. Η αξιοποίηση αυτή επιτυγχάνεται με τη διασύνθεση των τεχνικών της ανάλυσης, της στατιστικής θεωρίας και της ερευνητικής μεθοδολογίας με την πράξη.

Howard, Keith. Η επιστημονική μελέτη : Οδηγός σχεδιασμού και διαχείρισης πανεπιστημιακών ερευνητικών εργασιών / Keith Howard, John A. Sharp · μετάφραση Βασιλική Π. Νταλάκου · επιμέλεια Κώστας Μαν. Σοφούλης. - 3η έκδ. - Αθήνα : Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, 1998. - 358σ. ·

Βάμβουκας, Μιχάλης Ι. Εισαγωγή στην ψυχοπαιδαγωγική έρευνα και μεθοδολογία / Μιχάλης Βάμβουκας · επιμέλεια σειράς Μιχάλης Κασσωτάκης. - 5η έκδ. - Αθήνα : Γρηγόρη, 1998. - 422σ. · 24x17εκ. - (Επιστήμες της Αγωγής · 8)

 

Ποιοτικές προσεγγίσεις

Mason, Jennifer. Η διεξαγωγή της ποιοτικής έρευνας / Jennifer Mason · μετάφραση Ελένη Δημητριάδου · επιμέλεια Νότα Κυριαζή. - Αθήνα : Πεδίο, 2011. - 328σ. · 23x16εκ. - (Θεωρία και Έρευνα στην Κοινωνιολογία)
 

Η διεξαγωγή της ποιοτικής έρευνας

Ο τόμος αυτός αποτελεί μια απλή, κατανοητή και εύχρηστη εισαγωγή στις ποιοτικές μεθόδους έρευνας, συμπληρώνοντας τη σχετικά ελλιπή ελληνόγλωσση βιβλιογραφία σε αυτό το πεδίο. Καλύπτει αναλυτικά όλα τα στάδια της ποιοτικής έρευνας, από τη σύλληψη του θέματος έως την ανάλυση και την παρουσίαση των δεδομένων. Εκτός από την περιγραφή των τεχνικών πλευρών, παρουσιάζει, και μάλιστα υπό μορφή ερωτημάτων, τα βασικά ζητήματα στα οποία ο ερευνητής καλείται να απαντήσει κατά τη διεξαγωγή της έρευνάς του. Παράλληλα αναδεικνύει τη σηµασία της δηµιουργικής και κριτικής σκέψης στον ερευνητικό σχεδιασμό και επισημαίνει τον ενεργό και αναστοχαστικό ρόλο του ερευνητή. Η πρωτοτυπία του βιβλίου είναι ότι επιχειρεί να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στους λεγόμενους "πρακτικούς οδηγούς" και στις θεωρητικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις, δίνοντας στον αναγνώστη τη δυνατότητα να κινηθεί μεταξύ θεωρίας και πράξης. Απευθύνεται σε φοιτητές, νέους ερευνητές και έμπειρους κοινωνικούς επιστήμονες που επιθυμούν να ασχοληθούν µε τη διεξαγωγή ποιοτικών ερευνών.

Παπαγεωργίου, Γ. (Επιμ.) (1998). Μέθοδοι στην κοινωνιολογική έρευνα. Αθήνα: Τυπωθήτω.

Στα 13 κεφάλαια-άρθρα του συλλογικού αυτού τόμου παρουσιάζονται θεωρητικά, επιστημολογικά, μεθοδολογικά και μετρικά ζητήματα διαφόρων τεχνικών της εμπειρικής κοινωνικής έρευνας της ποιοτικής και ποσοτικής προσέγγισης. Τα κεφάλαια του βιβλίου, τα οποία αναφέρονται σε διάφορους χώρους των κοινωνικών επιστημών, έχουν ως εξής: Απομυθοποιώντας το μεθοδολογικό μονισμό, Μικρο- κοινωνιολογική και ανθρωπολογική επιτόπια εθνογραφική έρευνα. Διερεύνηση ορισμένων βασικών θεωρητικών και μεθοδολογικών διαφορών, Το μήνυμα ως αντικείμενο ερμηνείας και ανάλυσης στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πράξης, Η φεμινιστική κριτική της παραδοσιακής επιστημονικής έρευνας και η εναλλακτική πρότασή της, Ζητήματα μεθόδου στην κοινωνιολογία της ανάγνωσης, Το μέγεθος του δείγματος στις κοινωνικές έρευνες, Αιτίες διαστρέβλωσης δεδομένων. Ένα παραμελημένο μεθοδολογικό πρόβλημα, Ανάλυση περιπτώσεων διαμαρτυρίας. Μεθοδολογική προσέγγιση για τη μελέτη των τοπικών περιβαλλοντικών κινητοποιήσεων, Ενδογενής τοπική ανάπτυξη. Μια μεθοδολογική προσέγγιση, Οι γραπτές ιστορικές πηγές και η σημασία τους για την ανθρωπολογική προσέγγιση των σύνθετων κοινωνιών, Η συμπληρωματικότητα ποιοτικών και ποσοτικών μεθόδων στην κοινωνιολογική και εκπαιδευτική έρευνα, Η κοινωνιολογική έρευνα και η κατασκευή της κοινωνικής πραγματικότητας. Το παράδειγμα της ποσοτικής προσέγγισης, Τρεις δεκαετίες έρευνας στο χώρο της ελληνικής υπαίθρου

Τσουρβάκας, Γ.Ε. (1997). Ποιοτική έρευνα – Οι εφαρμογές της στη μελέτη των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Αθήνα: Εκδοτικός Όμιλος Συγγραφέων Καθηγητών.


Εστιάζεται στη χρήση μεθόδων της ποιοτικής προσέγγισης στην έρευνα (από το χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Κοινωνιολογίας). Στο Α’ μέρος του βιβλίου (κεφ. 1, 2) αναλύονται οι επιστημολογικές αρχές και θεωρητικές βάσεις των «ποιοτικών μεθόδων» (εξελικτική, συγκρουσιακή, δομική, συμβολική, επικοινωνιακή θεωρία) καθώς και η λογική και η πορεία ανάπτυξης της ποιοτικής μεθόδου (σχεδίαση). Στο Β’ μέρος (κεφ. 3-6) παρουσιάζονται τέσσερις από τις πιο γνωστές τεχνικές του ρεύματος αυτού: παρατήρηση, συνέντευξη βάθους, εθνογραφική ανάλυση περιεχομένου [βλ. Σημείωση 1], ομάδες επικέντρωσης [focus group technique]. Στο Γ’ μέρος (κεφ. 7-8) παρουσιάζονται δύο παραδείγματα πρακτικών εφαρμογής της «ποιοτικής κοινωνικής έρευνας» (α- κοινωνική πολιτική και κοινωνικά προβλήματα, β- διευθέτηση κοινωνικών προβλημάτων διά μέσου της ποιοτικής έρευνας) ενώ το τελευταίο κεφάλαιο αναφέρεται στον τρόπο συγγραφής και παρουσίασης επιστημονικών εργασιών.
Σημείωση 1: Μια χρήσιμη πηγή για την εθνογραφική μέθοδο αποτελεί το βιβλίο της Πηγιάκη, Π. (1988). Εθνογραφία: Η μελέτη της ανθρώπινης διάστασης στην κοινωνική και παιδαγωγική έρευνα. Αθήνα: Γρηγόρης.  Στα 11 κεφάλαια του βιβλίου παρουσιάζονται οι θεωρητικές πηγές και αρχές της εθνογραφικής μεθόδου καθώς και ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή της εθνογραφικής έρευνας (επιλογή θέματος, επιλογή του κοινωνικού πληθυσμού της έρευνας, βιβλιογραφική υποδομή, το πολιτικό, προσωπικό και ηθικό πρόβλημα από την πρόσβαση στην κοινωνική σκηνή, η τέχνη της παρατήρησης και της συνέντευξης, ο ρόλος του ερευνητή-εθνογράφου, η καταγραφή, επεξεργασία και η ανάλυση εθνογραφικών δεδομένων, η συγγραφή εθνογραφικών μελετών).
Βιβλιογραφικός οδηγός ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας

Silverman, D. ed (1998) Qualitative Research, Theory, method and practice, London: Sage.

Building on the global success of the First Edition of Qualitative Research: Theory, Method and Practice, the new edition has been thoroughly updated and revised. It succeeds in providing a comprehensive yet accessible guide to a variety of methodological approaches to qualitative research. Edited by David Silverman, the book brings together a team of internationally-renowned researchers to discuss the theory and practice of qualitative research. In each chapter, the contributors broaden our conception of qualitative research by drawing upon particular examples of data-analysis to advance their analytical arguments.

Silverman, D (2001) Interpreting Qualitative Data: Methods for Analysing Talk, Text and Interaction, Second Edition. London: Sage.
     

Πληροφορίες και συνοδευτικό υλικό εδώ

This is the perfect book for any student new to qualitative research. In this exciting and major updating of his bestselling, benchmark text, David Silverman walks the reader through the basics of gathering and analysing qualitative data.
In this fourth edition of Interpreting Qualitative Data, Silverman offers beginners the kinds of hands on training necessary for them to get the best out of their research methods course and enables the reader to navigate successfully their own undergraduate research project.
New to the fourth edition:
• A new chapter on data analysis dealing with major contemporary approaches (e.g. grounded theory, discourse analysis and narrative analysis)
• An expanded chapter on quality issues which now includes advice on how to read and use research reports
• Further worked-through examples of different kinds of data and how to interpret them
• A separate section on focus groups and interpreting focus group data
• An expanded ethics chapter
• More coverage of digital media and photographs as data
This fourth edition is also accompanied with its own group page on www.methodspace.com/group/silverman where users can give feedback and discuss research issues.

 

Michael Quinn Patton (2001) Qualitative Research & Evaluation Methods, SAGE 688 σελίδες

The book that has been a resource and training tool for countless applied researchers, evaluators, and graduate students has been completely revised with hundreds of new examples and stories illuminating all aspects of qualitative inquiry. Patton has created the most comprehensive, systematic and up-to-date review of qualitative methods available.

 

David A. Erlandson, Barbara L. Skipper, Steve D. Allen, Edward L. Harris (1993) Doing Naturalistic Inquiry: A Guide to Methods, SAGE, 224 σελίδες

Based on the theoretical work of Lincoln and Guba, this practical text is designed to help new researchers apply the constructivist paradigm. The authors show how these ideas shape the practice of conducting alternative paradigm research. Covering the research process from design, through data-collection analysis and presentation, as well as important issues generally minimized in positivist research texts - ethics, trustworthiness and authenticity - cases from a wide variety of disciplines demonstrate the efficacy of the methods described

John Elliott (1991) Action Research for Educational Change, Open University Press, 173 pages

This book is concerned with action research as a form of teacher professional development. In it, John Elliot traces the historical emergence and current significance of action research in schools. He examines action research as a "cultural innovation" with transformative possibilities for both the professional culture of teachers and teacher educators in academia and explores how action research can be a form of creative resistance to the technical rationality underpinning government policy. He explains the role of action research in the specific contexts of the national curriculum, teacher appraisal and competence-based teacher training.

Anselm Strauss, Juliet M. Corbin (1998) Basics of Qualitative Research: Techniques and Procedures for Developing Grounded Theory SAGE, 336 σελίδες

The Second Edition of this best-selling textbook continues to offer immensely practical advice and technical expertise that will aid researchers in analyzing and interpreting their collected data, and ultimately build theory from it. The authors provide a step-by-step guide to the research act. Full of definitions and illustrative examples, the book presents criteria for evaluating a study as well as responses to common questions posed by students of qualitative research.

Alan Bryman (2001) Social Research Methods, Oxford University Press, 808 σελίδες

Studying a social science degree? Need to know how to develop your research methods and write up your results more effectively? In the fourth edition of this lively and engaging textbook, Alan Bryman presents students with an updated and all-encompassing guide to the principle techniques and methodology in the field of Social Research. Adopting a coherent and student-friendly format, the book offers an encyclopaedic introduction to social research methodology, and considers a broad range of qualitative and quantitative methods to help students identify and evaluate the best approach for their research needs. Building on the success of the previous editions, this book is concerned with the ways that social researchers approach their craft. Bryman guides the reader through all aspects of the research process including formulating objectives, choosing research methods, securing research participants, as well as advice on how to effectively collect, analyse and interpret data and disseminate those findings to others. This fourth edition features a new 'supervisor experience' feature, which offers helpful tips from the supervisor's perspective on successful research, as well as a new chapter which tackles the sampling issues faced by qualitative researchers in a more consolidated fashion than in previous editions. Substantial updates have also been made to the existing material, particularly the internet research section, which has been fully revised to accommodate the extensive developments in this area. An Online Resource Centre accompanies the text and includes: For students: A student researcher's toolkit, providing guidance and advice on every aspect of social research Student experience podcasts Self-marking multiple choice questions for revision Annotated web links to useful articles, reviews, models and research guides A guide to using Excel in data analysis For lecturers: A lecturer's guide including lecture outlines, reading lists and teaching activities A suite of customisable PowerPoint slides Figures and tables from the text Case studies

Judith Bell (1992) Doing Your Research Project, McGraw-Hill International, 290 σελίδες
      

Worldwide bestseller - over 250,000 copies sold
Step-by-step advice on completing an outstanding research project.
Step-by-step advice on completing an outstanding research project. Research can be daunting, particularly for first-timers, but this indispensable book provides everything you need to know to prepare for research, draft and finalise a methodologically sound and well-written report or thesis, plus it warns you of potential pitfalls to prevent you wasting time on false trails.

Fred Halley, Earl Babbie (1998) Adventures in Social Research: Data Analysis Using SPSS for Windows, SAGE Publications
 

Adventures in Social Research: Data Analysis Using SPSS for Windows, guides readers step-by-step through the process of data analysis using the latest version of SPSS and the most up to date version of the General Social Survey. In this edition, authors Earl Babbie and Fred Halley, stress active and collaborative learning as students engage in a series of practical investigative exercises.
guides readers step-by-step through the process of data analysis using the latest version of SPSS and the most up to date version of the General Social Survey.

Bryman, A., & Cramer, D. (1993). Quantitative data analysis for social scientists (3rd ed.). London: Routledge.

A Basic course in statistics

Creswell, J.W. (1994). Research design: Qualitative and quantitative approaches. Thousand Oaks, CA: Sage.
Εξώφυλλο

How do you decide whether to use a qualitative or a quantitative approach for the design of a research study? How do you write up the results of a study for a scholarly journal article or dissertation? This book addresses these issues by providing a guide to major design decisions, such as deciding a paradigm, stating a purpose for the study, identifying the research questions and hypotheses, using theory, and defining and stating the significance of the study. Each chapter is organized to first present the principles about composing and writing qualitative and quantitative approaches followed by specific examples from journal articles and dissertations from a variety of fields within the social and human sciences. Each chapter concludes with writing exercises that relate back to these formats so that the reader can end the book with a written plan for a scholarly study. Research Design is aimed at upper division to graduate level research methods courses that are taught to prepare students to plan and write up independent research studies.

Denzin, N.K. & Lincoln, Y.S. (2000). Handbook of Qualitative Research (2nd ed.). Thousand Oaks, California: Sage. 1232 σελίδες

The SAGE Handbook of Qualitative Research, Third Edition, represents the state of art for the theory and practice of qualitative inquiry. Built on the foundations of the landmark First and Second Editions (1994, 2000), the Third Edition moves qualitative research boldly into the 21st century. The editors and authors ask how the practices of qualitative inquiry can be used to address issues of social justice in this new century.

Huberman, A.M., & Miles, A.B. (1991). Qualitative data analysis, SAGE, 352 σελίδες

The latest edition of this best-selling textbook by Miles and Huberman not only is considerably expanded in content, but is now available in paperback. Bringing the art of qualitative analysis up-to-date, this edition adds hundreds of new techniques, ideas and references developed in the past decade. The increase in the use of computers in qualitative analysis is also reflected in this volume. There is an extensive appendix on criteria to choose from among the currently available analysis packages. Through examples from a host of social science and professional disciplines, Qualitative Data Analysis remains the most comprehensive and complete treatment of this topic currently available to scholars and applied researchers.

 

• Ηλεκτρονικά βιβλία – Πηγές στο Internet

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο αφιερωμένες στις Μεθόδους Έρευνας για οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο και προσέγγιση. Προτείνουμε να επισκεφτείτε:

Η Κοινωνιολογική έρευνα

Educational research: some basic concepts and terminology

Educational Research Journal

American Educational Research Journal

The Qualitative Report
An online journal dedicated to qualitative research since 1990